Aalborgs kommun polisanmäler nazister för att de inte tar ner ett hakkors som de har hängande på sin husvägg i Nörresundby. Hakkorset är två gånger två meter stort och har fått omkringboende att klaga hos kommunen. Med stöd i bygglagen har kommunen krävt att nazisterna skall plocka bort sin symbol. Skulle nazisterna dömas riskerar de dagsböter.

Men nazisterna är inte de enda som har hakkors på sina byggnader. I Stockholm pryder exempelvis sammanlagt tjugotvå (22) hakkors den judiska församlingens byggnad. Hakkorsen avdelas med en davidsstjärna i mitten.

Hets mot folkgrupp? Givetvis inte. Hakkorset har funnits i åtskilliga tusen år, och symboliserar tur, lycka och välbefinnande. Något många i dag glömmer bort. I Japan står den för långt liv och välstånd, och i många delar av världen är hakkorset inte det minsta kontroversiellt.

När judarna har hakkors på sin byggnad är det knappast för att hylla Hitler och förföljelsen under andra världskriget, utan den syftar på symbolens egentliga betydelse.