Aftonbladets förre reporter Christofer Fager dömdes i förra veckan till 40 dagsböter för att ha avslöjat sin källa i nazisthistorien för polisen Claes Cassel.

Christofer Fagers källa var samtidigt en av de misstänkta gärningsmän som senare frikändes av Högsta domstolen för olaga hot mot Claes Cassel och journalisten Alexandra Pascalidou.

Det var under ett telefonsamtal med Cassel som Fager avslöjade källans förnamn. Cassel hade tidigare träffat källan och kunde då lätt räkna ut vem det var. När det senare uppmärksammades att Fager brutit mot meddelarskyddet, anmälde källan Fager till justitiekanslern.

För Aftonbladet blev "nazistavslöjandena" en extra pinsam historia, när Fager förra hösten erkände att han ljugit under rättegången där han själv åtalades för att ha medverkat till hotbildernas tillkomst.

Nu blir Aftonbladet andra svenska tidning i modern tid som avslöjar sin källa. Den första är DN, där reportern Ann-Marie Åsheden 1988 i domstol avslöjade att polischefen Hans Holmér varit hennes källa till artiklar om Palmemordet.

Christofer Fager döms till 40 dagsböter à 50 kronor samt att ersätta en del, 11 933 kronor, av rättegångskostnaderna.