Wikileaks.org, en webbplats vars syfte är underlätta anonymt angiveri av korrumperade myndigheter och företag, är nedstängd sedan i fredags. Orsaken är att en schweizisk bank lyckats få en domstol i Kalifornien att stänga domänen.

Wikileaks grundades 2006 i ett samarbete mellan personer i USA, Taiwan, Europa, Australien och Sydafrika. Webbplatsen har hjälpt tusentals människor att dela med sig av komprometterande information om regeringar och företag som agerat oetiskt på ett eller annat sätt. Över en 1,2 miljoner dokument har offentliggjorts och bland annat bidragit till att uppdaga problem med det kommande brittiska nationella ID-kortet, och man har även publicerat hemliga handlingar om den brittiska problembanken Northern Rock, som befunnit sig i centrum för bolånekrisen.

På kort tid publicerades också flera hundra dokument om vad den schweiziska banken Julius Bär sysslade med i USA, däribland flera dokument som visar att banken är inblandad i penningtvätt och skatteflykt.

Dokumenten uppgavs vara publicerade av Rudolf Elmer, före detta vice vd för bankens verksamhet på skatteparadiset Caymanöarna.

I fredags bestämde en domstol i Kalifornien att företaget Dynadot, som äger domännamnet wikileaks.org, måste radera alla spår av webbplatsen på sina servrar. Domstolen beslutade också att Dynadot inte får länka vidare till andra servrar "förrän efter ytterligare order från denna domstol". Domännamnet får inte heller överlåtas.

Flera nationella varianter av webbplatsen utanför USA finns fortfarande tillgängliga.

Bank Julius Bär i Schweiz:
http://www.juliusbaer.com/global/en/Pages/default.aspx

Ett hundratal dokument på Wikileaks om Bank Julius Bär:
http://www.wikileaks.be/wiki/Bank_Julius_Baer

Några alternativa adresser till Wikileaks som fungerar för tillfället:
http://wikileaks.be
http://wikileaks.cx
http://wikileaks.org.uk
http://wikileaks.es
http://freedomsbell.org
http://88.80.13.160