Nyligen beslöt det danska fremskridtspartiet att återge partiets kontroversiella grundare Mogens Glistrup hans medlemskap. Och sin vana trogen hamnade han i hetluften med en gång.

Partiets landsmöte i Odense röstade med stor majoritet för att den i dag 73-årige Glistrup skulle få tillbaka den partiplats han berövades 1991.

Direkt efter omröstningen gick Glistrup upp i talarstolen och höll ett kort anförande som inte helt otippat kretsade kring hans hjärtefrågor: Större personlig frihet för varje enskild dansk; ett Danmark fritt från "muhammedaner" (de skall spärras in i ett läger - och deras kvinnor kan säljas till Paraguay); ett Danmark fritt från inkomstskatt; ett Danmark fritt från paragrafrytteri. Och övertyga svenskarna om att vännen och hjälten Milosevic skall ha Nobels fredspris.

Kort efteråt lämnade fyra ledamöter av folketinget det danska missnöjespartiet i protest mot att Glistrup har kommit tillbaka i politiken.

De kommer att sitta kvar i folketinget och fullgöra sina uppdrag under namnet "Gruppen Frihet 2000". Men de skär med hårda ord av alla band till fremskridtspartiet.

För ytterligare information:

Fremskridtspartiet, Christiansborg, 1240 København K
Telefon: 3337 4699 Fax: 3315 1399 E-post: frp@frp.dk
Webbadress: http://www.fremskridtspartiet.dk