Ett konstverk på väggen i en ny gångtunnel i Umeå har orsakat rabalder. Ett citat som ingår i konstverket har tejpats över efter ingripande av kommunen.

Konstnären Gustavo Aguerre, som tillsammans med Inger Falk bildar konstnärsgruppen FA+, står bakom konstverket. Han menar att kommunen sysslar med censur och behandlar sina invånare som idioter. Till Västerbotens-Kuriren säger han:

"Det är som om vi var i Ukraina eller Burma. Så här agerar man inte i Sverige."
Arbetet med att välja ut citaten har pågått under lång tid. Invånarna i Umeå har fått vara med och skicka in förslag på citat som skulle tas med. I december 2011 presenterades citaten för Umeå kommun som godkände allting.

Men i torsdags ändrade man sig. Det tidigare godkända citatet var inte längre godkänt. Hans Lindberg (S) reagerade på citatet - "Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det" - och beordrade stadsdirektör Mikael Öhlund att se till att citatet täcktes över.

Konstnärsgruppen FA+ har tidigare smyckat Drottninggatan i Stockholm med August Strindberg-citat. Även då höjdes röster mot ett av citaten - "Bibliotek borde brännas då och då, eljes blir bagaget för stort att släpa på" - men den gången fick citatet vara kvar.

http://www.vk.se/744697/behandlar-invanarna-som-imbecilla-idioter
http://blogg.vk.se/sarameidell/2012/11/17/umea-ar-sa-mycket-battre-an-sa-har-1162440
http://www.fa-art.se