Att i upprört tonläge säga att någon skall "få fan" för något är inte olaga hot i lagens mening. Därför friade tingsrätten i Karlskrona på onsdagen en 21-årig man, som åtalats för hot mot kommunalrådet Björn Fries (s).

Mannen hade arbetat med Nationalsocialistisk Fronts webbsida, som genom Björn Fries agerande kom att stängas natten till den 12 november förra året. På kvällen den 12 november ringde 21-åringen hem till Fries för att diskutera saken.

Det var kommunalrådets fru som svarade och mannen presenterade sig med sitt namn, som Björn Fries mycket väl kände till. Han lät genom sin fru meddela att han inte ville komma till telefonen. Uppringaren blev då mycket arg, slängde ur sig en del otidigheter och skall, enligt fru Fries, ha sagt att Björn Fries skulle "få fan" för stängningen av webbsidan.

Makarna Fries tog mycket illa vid sig av händelsen. De kontaktade polisen och fick beskydd under natten. Den 21-årige mannen åtalades av kammaråklagare Christer Almfeldt för olaga hot. Mannen förnekar dock att han skulle ha fällt repliken om att "få fan" för webbsidan, men erkänner att han varit upprörd och skrikit och svurit i luren åt fru Fries.

Tingsrätten väljer att tro på makarnas version och för sedan ett resonemang om huruvida uttalandet är att anse som ett hot. För att det verkligen är ett hot talar, menar rätten, de faktum att makarna blev skrämda och att uppringaren hade anknytning till Nationalsocialistisk Front. Men eftersom orden kastades ut då 21-åringen var mycket upprörd fanns inget uppsåt att hota, anser tingsrätten, och friar mannen.

Nationalsocialistisk Fronts webbplats:
http://www.flashback.net/~nsf