En grupp civilklädda svenska poliser fick nyligen fly hals över huvud från fristaden Christiania i Köpenhamn.

Episoden inträffade i samband med en konferens som svenska narkotikapoliser höll på ett hotell på Amager, rätt nära Christiania. Under denna konferens bestämde sig 20-30 svenska poliser för att ge sig ut på ett "hemligt" uppdrag i Christiania, meddelar den danska tidningen B.T.

Enligt tidningen var svenskarna allt annat än diskreta, och det dröjde inte många minuter förrän både haschförsäljarna och fristadens invånare var på det klara med att de hade "prominenta gäster".

Christianiaborna uppskattade inte besöket och i det följande tumultet blev några av svenskarna av med sina legitimationer. Sedan jagades hela polisskocken iväg med stenar och matrester. Minst en av poliserna blev handgripligen ivägkörd.

Den danska polisen, som var ovetande om de svenska kollegernas konferens, bekräftar att episoden verkligen inträffat. Det beror på att svenskarna efteråt anmälde det inträffade.

Chefsinspektör Mogens Lauridsen vid Köpenhamnspolisen betecknar kollegernas uppträdande som "väldigt, väldigt osmart". Givetvis kan Köpenhamnspolisen inte hindra svenska kolleger att besöka Christiania som privatpersoner. Men de har ju ingen som helst polisbefogenhet i Danmark, påpekar han.

http://www.christiania.org