Tingsrätten i Helsingborg dömde i måndags en 80-årig man till villkorlig dom och dagsböter för bland annat sexuellt utnyttjande av underårig. Att straffet inte blev högre, menar rätten beror på att mannen själv utnyttjats av flickorna.

Tingsrätten skriver i sin dom att de brott mannen begått i och för sig borde leda till fängelse, men att utredningen visar att mannen själv utsatts för systematiskt utnyttjande av de unga flickorna.

Under flera månader under åren 1998-99 fick den nu 80-årige mannen besök av tonårsflickor, några endast 13 år gamla. De tog betalt av mannen för olika sexuella tjänster, men stal även pengar och andra föremål från hans bostad. Enda anledningen till att flera av flickorna inte själva åtalats är att de inte var straffmyndiga när stölderna skedde, skriver Helsingborgs Dagblad.

Mannen har erkänt flera av handlingarna, men sagt att han inte förstått att de var straffbara eftersom de skett på flickornas initiativ och att han inte kunde veta att flickorna var under 15 år. Flickorna hade yrkat på skadestånd upp emot 30 000 kronor. De kraven avvisades av tingsrätten.