Journalister kommer in gratis på vissa museer, nöjesställen med mera om de visar upp ett presskort. Med åren har det vuxit till ett problem för bland annat Nationalmuseum. "Ungefär 3 000 journalister om året använder presskortet för att passera kassorna utan att betala, trots att de är här privat", hävdar Agneta Karlström, informationschef vid Nationalmuseum till tidningen Journalisten.

Systemet med ett journalistfrälse kan framstå som än mer märkligt med tanke på att konstnärer som är medlemmar i KRO bara får 15 kronors rabatt medan de tusentals fritidsbesökande journalisterna helt slipper entrén på 75 kronor.

Även vid Moderna Museet i Stockholm och vid Stockholmsmässan i Älvsjö uppger man sig ha samma problem med gratisbesökande journalister. "Visst är de här på fritiden, de är ju inte intresserade av vårt pressmaterial", säger en kvinna i entrén. Var de tusentals gratisbesökarna här i jobbet skulle ju tidningarna vara fyllda av reportage om Moderna Museet.

Bruno Leidig vid färjebolaget Scanlines som trafikerar sträckan Helsingborg-Helsingör, uppger att man tog bort gratis pressresor för fyra år sedan. "Det var för mycket fusk, de gjorde ju allt utom att journalistera", säger han till tidningen Journalisten. Hur vet du det? "Kommer man med händerna fulla av ölbackar och presskortet i munnen behöver man inte undra".

Men det är inte bara journalister som har presskort. Vi har tidigare berättat vi om hur du helt lagligt kan köpa ett äkta presskort för 600 kronor. Företaget Futura Din har sålt presskort under flera års tid, och det hela har till och med varit uppe i tingsrätten (där de också friades).

Ytterligare information:

Futura Din, S:t Göransgatan 84, 112 34 Stockholm
E-post: futura@algonet.se