Nederländernas regering överväger om den kan hindra högerpolitikern Geert Wilders att visa sin omtalade kortfilm Fitna som vänder sig emot Koranen. EU-kommissionen varnar samtidigt sina representationskontor runt om i världen för möjliga protester, och befarar en upprepning av Muhammedprotesterna.

Nederländernas regeringen befarar att filmen kan utlösa attacker på holländska medborgare och företag. Geert Wilders är en mycket välkänd figur i nederländsk politik. Hans parti, Frihetspartiet, sitter i parlamentet och partiets politik är mycket kritisk mot både Nederländernas invandringspolitik och Koranen, som han har jämfört med naziledaren Adolf Hitlers bok Mein Kampf.

Det har också spekulerats i att han själv i filmen kommer att slita sönder eller bränna upp ett exemplar av Koranen, vilket skulle vara en svår förolämpning för många muslimer.

Han säger att han nu förhandlar med tv-bolag om sändning av filmen i mars eller april. Wilders har mordhotats på flera islamistiska webbsidor.

Enligt dagstidningen Telegraaf står regeringen kluven i frågan. Kristdemokraterna lutar åt ett förbud mot visning av filmen medan arbetarpartiet trycker hårdare på yttrandefriheten och uppmanar muslimska länder att stoppa våld som riktar sig mot Nederländerna.

Den nederländske premiärministern Jan Peter Balkenende sade i förra veckan att landet riskerar ekonomiska sanktioner och attacker på soldater utomlands om filmen visas och att det är regeringens plikt att redovisa dessa risker. Han yrkade dock inte på något förbud mot visning av filmen men klargjorde att regeringen inte delar Wilders åsikter.

Framför allt har den kommande filmen uppmärksammats i den muslimska världen.
Irans parlament har fördömt filmprojektet, talibanerna i Afghanistan har sagt att de särskilt tänker angripa de nederländska soldaterna i landet om filmen visas och Syriens religiöse auktoritet, Stormuftin, har fördömt filmen.

http://www.fitnathemovie.com