En svensk - och en ganska unikt svensk - sed är att närmare halva befolkningen ser på Kalle Ankas julprogram på tv. Denna sedvänja har en mycket politisk bakgrund som få tänker på. Disneys program var populära bland tittarna redan i tv:s barndom.

Men med en av socialistiska politiker kontrollerad monopolkanal dröjde det inte länge förrän Kalle Anka skulle stoppas, eftersom han ansågs sprida kapitalistisk propaganda. I stället köptes program och programkoncept in från Sovjet, Tjeckoslovakien och Östtyskland (Drutten, Televinken med flera för de som är gamla nog att komma ihåg).

Som ett litet andningshål visades ett Kalle Anka-program varje julafton. Men det var enda gången på hela året som Kalle och hans vänner uppträdde i svensk tv. Det socialistiska förbudet ledde i praktiken till att Kalle blev en del av den svenska jultraditionen.

Först när TV3 började sända tv via satellit från London kom Kalle Anka tillbaka på allvar i svensk tv. Och efter några år hos TV3 köpte även Sveriges Television in Disney-program. Med stor framgång. Men det var alltså enbart ett motdrag mot en konkurrent när monopolet väl upphävts.