Efter en nazimarsch i Danmark i fjol polisanmälde DRC, Dokumentations- och rådgivningscentret om rasdiskriminering, flera svenska och danska demonstranter som burit T-tröjor med texter som "Krossa judarna" och "Döda dem alla". Nu har polisutredning inletts.

DRC ser det som en ytterst farlig utveckling om man inte ingriper mot personer som bär T-tröjor med rasistiska budskap. Men polismästaren i Roskilde ville inte ta emot anmälan. Enligt DRC:s ledare Eric Tinor-Centi var motiveringen att samhällsutvecklingen har ökat toleransen för den typen av uttryck. Det skulle krävas mer än så för att bryta mot lagen om rasdiskriminering. Tinor-Centi invänder, att om inte dylika rasistiska yttringar ska leda till åtal så har man gjort dem acceptabla.

- Det är en livsfarlig utveckling, säger Tinor-Centi. Överåklagaren för Själland har nu skickat ärendet åter till polismästaren i Roskilde med order om utredning. Just nu pågår samarbete mellan dansk och svensk polis för att identifiera de personer som bar rasistiska T-tröjor.