Två av Sveriges största bloggare - Kissie och Paow - har under den senaste veckan hyllats på webbplatsen Avpixlat. De skriver t.ex. att Paow är både rakryggad och modig.

Detta fick tidningen Dagens Media att reagera. Man kontaktade bloggarnas annonsörer - Vattenfall, Comviq och Unionen - som snabbt tog avstånd från dem. Men är det på grund av hyllningarna från Avpixlat som de avbryter annonseringen, eller är det på grund av vad bloggarna skrivit? Inte helt enkelt att veta.

Dagens Media skriver:

"Efter att dagensmedia.se uppmärksammat flera annonsörer på hyllningarna tar de nu avstånd från de två bloggarna."
Det är två inlägg som hamnat i fokus, och som resulterat i att annonsörerna fått kalla fötter. Det ena inlägget handlar om när Kissie under rubriken "Dagens fråga" skriver:

"Läste en artikel där det stod att smittskyddslagen ska ändras och att illegala invandrare med HIV kommer att få gratis vård och behandling här i Sverige. Bromsbehandling för hiv kan kosta uppemot 100 000 kronor per år och patient, och det ska bekostas av skattebetalarna.
I Australien måste nyanlända genomgå hälsoundersökningar- något Sverige inte har krav på.
Har läst lite på nätet och det finns folk som är rädda för att smittorisken kommer öka när Sverige kommer ta in invandrare med hiv. Det handlar om en stor summa skattepengar som istället skulle kunna gå till skolor, sjukhus, äldre m.m.
Vad tycker ni om detta? Är det bra/dåligt?"

Det andra inlägget handlar om när Paow i ett inlägg om mediernas rapportering kring Sverigedemokraten Eric Almqvist skriver:

"Nu gräver vi i gamla sår.
Nämligen mina åsikter om SD. Visst finns dom kvar, men det är inget jag behöver ta offentligt. Och ingenting som jag bryr mig om längre. Jag är inte rasist. Och ja, det vet jag bäst själv. Bara för att jag inte står för det islamsk kultur står för och oftast förknippas med hedersmord, djurplågeri och kvinnoförtryck. Även om det kanske inte är så. Det är en fin tanke. Men det kommer alltid att vara så många ser den. Det spelar ingen roll vilket land du kommer ifrån. Nu snackar vi kultur, och hur religionen påverkar andra i omgivningen.
Ni vet filmerna på Soran Ismail & och Eric Almqvist (som absolut betedde sig fel), men filmen är vinklad och ihopklippt. Det är ju Soran som går fram och kallar Eric dumma saker. Det finns absolut ingen ursäkt till det Eric säger, men tänk efter, är man inte mer än bara människa som blir arg ibland? Och vräker ur sig dumma saker.
Nu snackar jag inte i politisk korrekt ordning. Utan att folk faktiskt tycker att det är okej att trycka ner en annan människa och sen vrida på det, och komma undan med det bara för att han är SDare?
Är det det Soran kallar jämställdhet och rättvisa? Som är det han predikar och ”står så mycket för”…
Och har ni funderat på VARFÖR SD går upp så mycket i röster varje år?"

Dessa två inlägg räckte för att få annonsörerna att bojkotta bloggarna. Eller så räckte det med att de hyllades av Avpixlat.

Annonsörerna måste givetvis ha rätten att välja i vilka medier de vill synas. Men en konsekvens av att vissa annonsörer agerar som Vattenfall, Comviq och Unionen i det här fallet, och att medier agerar som Dagens Media i det aktuella fallet, är att det kommer att bli väldigt lågt till tak. För vem vill ha en avvikande åsikt ifall det kan resultera i att man inte längre har några inkomster. Då är det för de flesta enklare att välja bort de inläggen.

http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3588342.ece
http://www.kissies.se/dagens-fraga-48
http://www.paow.se/nu-graver-vi-i-gamla-sar?cbg_tz=-60
http://avpixlat.info/2012/11/17/modig-tjejbloggare-fortsatter-sta-for-sin-asikt/
http://avpixlat.info/2012/11/20/ytterligare-stor-tjejbloggare-tar-bladet-fran-munnen/