Djurrättsorganisationen Igualdad Animal har nu släppt ytterligare material från tillverkningen av lyxprodukten foie gras, ank- och gåslever.

Foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller till upp mot tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag. En pump körs ned i halsen och trycker i djuret upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder.

Den uppsvälda levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Det är inte ovanligt att djuren dör av skadorna. Antingen av värmeslag, eller att levern slutar fungera. I Sverige är den här sortens uppfödning förbjuden, men foie gras importeras till Sverige och säljs både i butiker och restauranger.

I juli släppte Igualdad Animal bilder som visade hur uppfödningen såg ut i Frankrike och Spanien. Nu har organisationen släppt nytt material. Denna gång från uppfödaren Caracierzos, den näst största producenten av ank- och gåslever i Spanien.

Caracierzos leverar bland annat ank- och gåslever till märket Martiko. Enligt Djurrättsalliansen går 14 procent av Martikos export till just Sverige.

http://www.granjasdefoiegras.org
http://www.animalequality.net/news/425/undercover-investigation-foie-gras-farms-europe
http://www.facebook.com/pages/Foie-gras-fritt-Sverige/190395244333479
http://www.martiko.com
http://www.caracierzos.es