Den härnösandsbo som fick 4,5 liter GHB beslaget av polisen, kommer endera att gå till JO eller polisanmäla Rikspolisstyrelsen. Detta trots att kammaråklagare Sune Andersson i Östersund konstaterat att polisen i härnösand inte begått tjänstefel när man hällde ut drogen i slasken, och därför inte ens inledde en förundersökning.

- Detta faktum gör mig upprörd, säger härnösandsbons försvarare, advokat Axel Lindberg till Nya Norrland. Hur kan åklagaren så säkert avgöra att polisen inte gjort något fel när han inte ens inlett en förundersökning.

Vitsen med en förundersökning är ju att komma fram till om det kan misstänkas att det begåtts brott eller inte, eller tjänstefel eller inte. Det har nu åklagaren struntat i och gjort en egen bedömning, är Axel Lindbergs uppfattning. Han har skrivit till polisen i härnösand och begärt ersättning med 16.000 kronor.

- Med stor sannolikhet leder det ingenstans sedan åklagaren gjort det här utspelet. Nu har Axel Lindberg gått igenom vilka möjligheter som finns för att hans klient ska få betalt för det GHB som polisen hällde ut.

- Vi kan även göra en JO-anmälan för att få klarhet i om åklagaren gjort rätt eller fel.
- En tredje variant är att vi helt enkelt stämmer Rikspolisstyrelsen vilket då blir som ett vanligt tvistemål. Vi får aldrig glömma att domstolen faktiskt gett min klient rätt att inneha GHB, och utifrån det så måste det rimligen ha gjorts något fel, är Axel Lindbergs bedömning.

Det var i juni 1996 som härnösandsbon stoppades av polisen, och det påträffades 4,5 liter GHB i bilen. Drogen klassas fortfarande som läkemedel, vilket även hovrätten kom fram till. Men då hade redan polisen hällt ut alltihop i slasken.