Redaktören Kurdo Baksi, med många kontakter på dåvarande Integrationsdepartementet, varnade för två år sedan Alexandra Pascalidou, Michael Alonzo, Juan Fonseca och Maurico Rojas för att de var åsiktsregistrerade på departementet.

Sammanlagt ett 20-tal debattörer som kritiserade regeringens invandrarpolitik påstods finnas på en hemlig lista. Listans syfte skulle vara att så småningom manövrera bort personerna från den offentliga debatten och på så sätt tysta deras kritik av invandrarpolitiken.

Kurdo Baksi hävdade också att departementet kontaktat Eko-redaktionen och bett dem kartlägga de registrerade personerna. Förutom de personliga varningarna skrev Baksi inlägg om saken i DN debatt och berättade om saken i TV och radio. Departementet förnekade naturligtvis alltihop och debatten dog ut.

Ett år efter den första varningen sparkades Alexandra Pascalidou från sitt jobb som programledare i Mosaic, utan förklaring. Sedan dess har Michael Alonzo slutat på departementet, Juan Fonseca har blivit av med sin riksdagsplats och Mauricio Rojas har förlorat alla sina anslag för integrationsforskning. Ingen av personerna på listan anlitas längre av integrationsdepartementet eller bjuds in till deras aktiviteter. Utom Baksi själv, trots att han påstod sig stå med på listan själv.

Men när Alonzo och Fonseca nyligen tog upp saken i en debattartikel tar Baksi helt plötsligt tillbaka sina tidigare påståenden. Han påstår nu att han aldrig har sagt något om en lista. Trots det att hans tidigare uttalanden finns kvar i artiklar och på bandinspelningar.