I USA sitter över 3000, mestadels svarta, personer och väntar på att avrättas. En av alla dessa dödsdömda är Mumia Abu-Jamal - en svart radiojournalist, som förföljts av FBI ända sedan slutet av 60-talet, då han som tonåring agerat talesman åt Black Panther Party (Svarta Pantrarna).

Osämjan med polisen fortsatte på 70-talet, då han (som radiojournalist) bevakade polisens brutaliteter mot den svarta militanta rörelsen MOVE i Philadelphia. 1978 belägrades en MOVE-lokal av polisen och sköts sönder till småsmulor. En polis omkom under operationen (av en poliskula enligt svarta aktivister), vilket ledde till att nio MOVE-medlemmar dömdes till sammalagt 900 års fängelse. Den blodigaste uppgörelsen inträffade 1985, då polisen bombade en MOVE-lokal från helikopter och sex vuxna och fem barn dog, och ett stort område brann ned.

Mumia Abu-Jamal lät de svarta som aldrig annars hördes komma till tals, och som radiojournalist blev han kallad "The Voice of the Voiceless". December 1981 extraknäckte Mumia som taxiförare i Philadelphia, och en kväll såg han från sin taxi hur polisen trakasserade hans bror. Mumia försökte hjälpa sin bror, men det slutade med att Mumia blev allvarligt skottskadad och en polis vid namn Daniel Faulkner blev ihjälskjuten.

Mumia blev dömd till döden för överlagt mord. Försvaret hävdar att han är helt oskyldig, men oavsett skuldfrågan - hur kunde Abu-Jamal dömas för överlagt mord efter en opåkallad incident med polisen? Jo, hävdade åklagarsidan, Abu-Jamal planerade att mörda en polis, och som bevis anför de en artikel Abu-Jamal skrev 1970 där han citerade Mao: "Politisk makt växer ur gevärspipor."

Bevisningen i fallet är mycket märklig, och ett av de mer´bisarra påståendena från åklagarsidan är att Mumia skulle ha sprungit in i den skjutna polisens operationssal och skrikit: "I shot the motherfucker and I hope the motherfucker dies!" Påståendet höll dock inte i rätten, men citerades flitigt av republikanska politiker som försökte vinna politiska poäng på att avrätta svarta.

Tyvärr ligger det nog mer sanning i att den svårt skjutna Mumia Abu-Jamal misshandlades av den tillkallade polisförstärningen, att transporten till sjukhuset förhalades och att han efter en operation vaknade upp kedjad till sin säng och såg hur en polis försökte pressa tillbaka hans urin i kroppen för att spränga blåsan.

Nu är det 16 år sedan Mumia Abu-Jamal blev dömd till döden. Under åren som har gått har avrättningen blivit uppskjuten, omprövad, osv. en mängd gånger. Mumia har hunnit skriva mängder med artiklar, kolumner och böcker, och han är nu känd i politiska krestar i hela världen. Frågan är dock hur mycket mer han kommer hinna skriva.

Nyligen släppte delstaten Pennsylvanias högsta domstol ett 71 sidor tjockt domstolsutslag som stödjer varje punkt i den tidigare domen, och det kan bli slutet för Mumia Abu-Jamal. Guvernören i Pennsylvania, Tom Ridge, har nämligen under lång tid sagt att han ska skriva under en avrättningsorder så fort högsta domstolen ger klartecken.

Mer information kan du få från:
http://www.mumia.org