Fyra medlemmar i Hells Angels Malmöavdelning har gått med i Folkpartiet. Deras ledare Thomas Möller har redan betalat medlemsavgift och fått ett välkomstbrev. Fredagen den 18 september fattade folkpartiets skånska förbundsstyrelse beslut om att utesluta HA-medlemmarna ur partiet och medlemsavgifterna skickades tillbaka.

Folkpartiet tog uppgifterna om Hells Angels planer på att ta steget in i partipolitiken på stort allvar. I Kvällsposten visade HA-ledaren Thomas Möller upp sitt välkomstbrev från folkpartiet, som han fått efter att ha betalat in medlemsavgiften.

Problemet var att folkpartiet inte visste vilka av de personer som registrerats som medlemmar den senaste tiden, som var medlemmar i det kriminella motorcykelgänget. Därför läste personal från förbundsexpeditionen upp namnen på nya medlemmar för polisen och fick hjälp med att identifiera ytterligare tre HA-medlemmar.

Enligt hovrättsassessor Eva Mårtensson-Serrander finns det inga juridiska hinder för ett parti att avslöja för polisen vilka medlemmar partiet har.

- Medlemskap i ett politiskt parti har ju ingen mening förrän medlemmen kan delta i partiets möten. Ett sådant möte kommer Möller aldrig att kunna delta i, så därför är det nonsens att kalla honom för medlem, kommenterar folkpartiets partisekreterare Torbjörn Pettersson. Han ser Möllers försök att ta sig in i partiet som en provokation.

- Den syftar till att Hells Angels ska få ut ett pressmeddelande om att de inte håller med Siw Persson. Vi i folkpartiet är väldigt stolta över att de har insett att det är vi som bekämpar mc-våldet hårdast, säger Pettersson till TT.

Inom folkpartiets länsförbund i Skåne tar man allvarligt på händelsen och talar om försök till infiltration. Farhågor finns om att mc-gängets medlemmar vill få information om riksdagsledamoten Siw Perssons förehavanden, för att kunna störa hennes möten. Men hotbilden mot Siw Persson har inte påverkats av det som hänt, anser Peter Tjäder, chef för länskriminalen i Skåne.

- Att de utmanar etablissemanget genom att gå med i ett parti är en sak och hotbilden mot Siw Persson är en helt annan fråga, säger Peter Tjäder till TT.

Siw Persson, som är mycket engagerad i mc-gängfrågor, nämns av Thomas Möller som en av anledningarna till att Hells Angelsmedlemmarna ville gå med i folkpartiet. De vill delta i den debatt kring mc-kriminalitet som de anser att folkpartiet banat väg för. De anser att den farlighet som tillskrivs Hells Angels är konstruerad av massmedia och att polisen borde satsa sina resurser på annat än att bekämpa mc-gängen, skriver Thomas Möller i ett brev som publicerades i Kvällsposten den 18 september.