Den 31 oktober och 1 November 1998 arrangeras en spoken word-festival i Stockholm med bl.a. Genesis P-Orridge, Lydia Lunch, Lee Ranaldo (Sonic Youth), Michael Gira (f.d. Swans), Little Annie Anxiety (f.d. CRASS) och många fler.

Platsen är Nya Teatern (Bio Rival) vid Mariatorget.

Ytterligare information om varje artist följer nedan:

1. "THEE MAJESTY" - bestående av: Genesis P-Orridge & Larry Thrasher (tidigare i Psychic TV och Splinter Test) tillsammans med Bachir Attar och Mustapha Attar från "The Master Musicians Of Jajouka"

Unikt för spoken word-festivalen framträder Genesis för första gången tillsammans med Larry Thrasher (splinter Test), Bachir och Mustapha Attar från de legendariska marockanskanska "Master Musicians Of Jajouka" i konstellationen THEE MAJESTY som ämnar återintroducera och vidareutveckla arvet efter "the beats". Till marockansk sufimusik, experimentella samplingar och filmer reciterar och improviserar Genesis P-Orridge sina hallucinatoriskt mångfacetterade texter i en häpnadsväckande föreställning vi sent kommer att glömma!

2. Lydia Lunch:

I mer än 20 år har denna ursinniga dam attackerat världen med sina kompromisslösa texter, performances, musik, filmroller och kontroversiella uttalanden.

Lydia skriver böcker, teater-, film, serietidningsmanus, leder workshops i performancekonst, skulpterar, fotograferar, spoken word... det finns knappt något Lydia inte har provat.

Centralt i hennes skapande är olika former av maktutövande och psykosexuella beroendeförhållanden, med udden riktad mot männens herravälde. Hennes blandning av ursinnig politisk polemik, satir och sexuell frispråkighet har placerat Lydia Lunch bland de främsta artisterna inom spoken word och gränsöverskridande underground.

3. Michael Gira (f.d. Swans)

Före detta sångare i stilbildande 80-90-talsgruppen "The Swans" kända för sitt tunga, monotona, hypnotiskt suggestiva brutalprimitiva ljudmangel och obarmhärtigt existentialistiska texter om sex, våld, förnedring och maktmissbruk.

4. Little Annie Anxiety ( f.d. CRASS, Coil, Lee "Scratch" Perry m.fl)

Har tidigare sjungit i anarkistpunkbandet Crass, industrigruppen Coil och Lee "Scratch" Perry m.fl. Framför numera saltat ironiska och skarpsynta texter till en bakgrund av world music & dubreggae iförd galautstyrsel. Hennes senaste bok heter "Hell is a place where we call eachother darling".

5. Lee Ranaldo ( Sonic Youth )

Gitarrist i Sonic Youth, känd för ekvillibristiska gitarrexperiment. Stilmässigt påminnande om amerikanska "short stories" och "beatpoesi" för han arvet vidare efter Kerouac in i 90-talet ackompajerat av suggestiv "lo-fi"-musik och "synch-scratchade"-filmer.

6. Ruth Weiss

Beatpoet som flydde från Nazityskland till New York på 50-talet och började skriva och framföra beatpoesi till jazz. Ruth framför sin beatpoesi till improviserad jazz- så som det gjordes då men med uppdaterad glimt i ögat.

7. Wanda Coleman

"Dissidentpoet" som tar ställning för de svartas situation i USA. Har varit med sedan 60-talet, figurerade i kretsarna kring medborgarrättskämparna och "Black Panthers", deltog i rasoroligheterna 1962 och 1992. I ett stort antal böcker, artiklar, radioprogram och skivinspelningar avhandlar hon poetiskt om sexism, rasism, social utslagning, drogmissbruk, politisk korruption etc.

8. Robert Priest

Med känsla för det komiska i vardagen och en stor skopa samhällskritik klär denne "spoken bard" in sina ord i funkiga soundtrack-grooves.

9.Studs Turkel

Legendarisk amerikansk författare och radiopratare/journalist som har fått det prestigeladdade Pulitzer-priset för sina djuplodande intervjuer med allt från brandkårsmän, servitriser till Vietnam-veteraner och Ku Klux Klan- medlemmar. I mer än 40 år har denne veteran varit med på plats och skildrat det amerikanska samhället i sina berättelser och reportage. Studs, en sann milstolpe inom modern samhällsskildring och god berättande journalistik!

10. Louis Simpson

I episk berättarstil skildrar han det vardagliga livet i det sena 1900-talet, den amerikanska förortens stereotypa liv, men även sin egen familjs spännande historia. Han har gett 17 böcker, vunnit en lång rad utmärkelser och finns representerad i en lång rad antologier.

11.Henning Mankell

Manckell, för de flesta främst känd för sina deckarromaner och Kurt Wallander, nu senast aktuell med den kritikerrosade "Brandvägg" - om datasamhällets sårbarhet. Henning har dock även andra strängar på sin lyra. Här framför han dikter och erfarenheter från sina resor, främst i Afrika.

12.Stig Larsson

En av Sveriges meste existentialister. Från lågmälda betraktelser till ångestladdade konfrontationer har en av Sveriges mest briljanta författare skapat rubriker med alster som "Ängel","VD", "Kaninmannen" och "Grötbögen". Nu senast aktuell med väl bemötta diktboken "Natta de Mina".

13. Joakim Pirinen

"Med ett gediget järnrör slår man världen med häpnad" Skaparen av binngalningen "Socker Conny" och en rad andra utskruvade serier framträder här pirinin med egna texter.

14. Lena Ackebo

Någon har sagt att Lena Ackebo skriver som vi talar och ritar som vi tänker. Hon fångar in den svenska fölksjälen, så som den framträder i snabbköpet, i reklamen, i såpoperor eller i debattprogram i TV. Förutom att skriva och teckna serier, medverkar hon som manusförfattare på Sveriges Television och i tidskrifterna Galago och Svenska MAD.

15.Konungarikena Elgaland/Vargaland (KREV)

KREV:s regenter är konceptkonstnärerna/musikerna Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren. De har grundat det virtuella kungadömet "Elgaland/Vargaland" som utgörs av alla fysiska samt metafysiska gränsområden över hela världen och universum.

CM von Hausswolff och Leif Elggren är kända konstnärer som har ett otal utställningar, bok- och musikutgivningar bakom sig.

CM von Hausswolff var med och grundade den beryktade kulturföreningen "Radium" i Göteborg på sent 70-tal, producerar och skapar musik bl.a som del i gruppen PHAUSS ( med Erik Pauser från LPC ).

Leif Elggren är grafiker, ger ut böcker på det egna bokförlaget Fireworks Editions och gör performancekonst/musik bl.a i gruppen "Guds Söner" (tillsammans med Kent Tankred).

16. Illuminum (Krister Linder & Katarina Eriksson )

Krister Linder, tidigare känd som musiker i gruppen DIVE, som gav ut kritikerrosade skivor, skrev musik till film och radio. Numer har musiken ändrat karaktär från melodiös syntbaserad pop till experimentell och progressiv klubborienterad trance/ambient/techno och drum´n´bass med olika tyngdpunkt. Katarina Eriksson är bl.a känd som mediaproducent, mediateoretiker, skribent, programledare mm. Krister och Katarina figurerar i olika konstellationer som grupperna Illuminum, Yeti, Babalon, Society, Avatar mm.

1996 vann deras "Radio Holtkötter" Icaruspriset för bästa radioprogramm vilket föranledde ytterligare "sändningar" i "Radio Mirakel" 1997 i P3´s "Frispel". Stämningsfulla ljudcollage kombineras med proklamatoriskt visionära ordlabyrinter med blicken riktad inåt, framåt och utåt. Ett ytterst suggestivt kaleidoskop av metafysiska perspektiv som ingen får missa! Illuminum "sänder"...

17. iodine Jupiter

iodine har ett förflutet i bl.a avantgarde-rockgruppen "Zzang Tumb", lämnade dock rocken för att starta "Multimedia Gruppen" 1979 och har sedan dess gjort ett otal läsningar, skrivit pjäser för radio och TV, framträtt live och skapat rubriker med uppseendeväkande performances.

Plus hyllning till Burroughs, Ginsberg & The Beats med video och installationer av TOTAL AREA