Aftonbladet Kultur ska tillsammans med jurister granska Avpixlat, Nationell Idag, Nationell Nu, Realisten och Fria Tider. Syftet är att undersöka om det är möjligt att pröva lagen om hets mot folkgrupp.

"Vi på Aftonbladet Kultur är trötta på talet om att nån borde anmäla skiten. Nån är alltid nån annan. Vi inleder nu därför i samarbete med en jurist en egen granskning av dem jag nämnt ovan, för att se om det finns några utsikter att ta saken ännu längre – att äntligen pröva lagen om hets mot folkgrupp."
Expressens kulturchef Karin Olsson är kritisk till satsningen. Hon anser att det är ett trist tecken i tiden att juridiken har nått ända in på kultursidorna, som hon menar är en plats där polemik och goda argument ska föra samhälls- och kulturdebatten vidare.

Enligt Karin Olsson är det en intellektuell abdikation som riskerar att slå mot yttrandefriheten, och påpekar även att lagen om hets mot folkgrupp är luddig och bär på en rad problem.

"Varför kämpar en kulturchef som kallar sig för "yttrandefrihetsfundamentalist" för att denna lag ska tillämpas oftare, och därmed faktiskt riskerar att bidra till en minskning av yttrandefriheten? En hårdare tillämpad lagstiftning skulle till exempel kunna slå hårt mot konstärliga uttryck som tänjer och prövar gränserna."
http://www.expressen.se/kultur/nar-skiten-nar-flakten/
http://www.aftonbladet.se/kultur/article15845333.ab
http://avpixlat.info
http://www.friatider.se
http://www.nationellidag.se
http://www.nationell.nu