Hur gör man ifall man vill köpa en bootleg? Denna fråga får vi återkommande och den kanske är värd att uppmärksamma. Samtidigt är den något komplicerad att besvara då produktion och försäljning av bootlegs är olagligt.

Det finns undantag som Grateful Dead som accepterar produktionen av bootlegs, och det finns också intressanta exempel som t.ex. Frank Zappa som givit ut bootlegs som officiella skivor. Ett annat exempel är Johnny Thunders som gjorde en samling av de bästa bootlegs-inspelningarna som fanns utgivna och gav ut skivan ´Bootlegging the bootleggers´.

Men fakta kvarstår. Produktion och försäljning av dessa skivor är olagligt. Detta gör att jag inte kan ge några konkreta adresser till återförsäljare då detta endast skulle resultera i att de fick polisbesök. Men några tips för de som är nya kan vara av värde.

Bra skivbörser är alltid bra skivbörser, och en bra skivbörs kan alltid erbjuda bootlegs. Nu pratar vi inte om stora butiker som t.ex. Megastore , utan små skivbörser på bakgator. De finns överallt i landet, och många kan hjälpa till ifall man frågar dem. En del har dem öppet i butiken, medans andra har dem bakom disk.

Men en skivbörs har oftast begränsat utbud, så bättre resultat kommer du få ifall du besöker en skivmässa. Här finns oftast många fler återförsäljare, och många gånger de som endast sysslar med just bootlegs. Detta gör att du har ett betydligt större utbud att välja på.

Bor du i en mindre stad och varken har tillgång till skivmässor eller skivbutiker är postorder eller annonser i tidningar ditt hopp. Flera tidningar nekar att publicera annonser om bootlegs, så ibland måste du vara lite listig. Som i alla andra fall så är mycket byggt på kontakter. När du väl hittat en så tar det inte lång tid att hitta flera.

Priserna på bootlegs varierar, men ett standardpris är 149kr för enkel CD och 250kr för dubbel CD. Men letar du lite så kan du hitta de som är betydligt billigare. 119kr för enkel CD är vanligt pris hos vissa, och jag har även hittat undantag som säljer enkel CD för 80kr. Men mer än 150kr skall du aldrig betala, om det inte är en mycket speciell utgåva med högt samlarvärde (vilket är relativt ovanligt). Det finns de som säljer enkel CD för 200kr styck och dessa kan du hålla dig borta från.

Text: Jan Axelsson