En grupp aktivister har nu startat organisation "Freedom of the Press Foundation" i syfte att bl.a. hjälpa Wikileaks ekonomiskt.

Det var i december 2010 som Visa, Mastercard och Paypal meddelade att man inte längre accepterar transaktioner till Wikileaks. Blockaden har resulterat i att Wikileaks idag är mycket hårt pressat ekonomiskt.

Den nya organisationen har som mål att hjälpa Wikileaks och flera andra yttrandefrihetsprojekt med pengar. Donationerna som går via den nya organisationen kommer att delas mellan Wikileaks och flera andra grupper som The UpTake, The National Security Archive och MuckRock News. Genom den konstruktionen går det inte att se exakt hur stora summor som skickas till just Wikileaks.

I styrelsen för "Freedom of the Press Foundation" finns bl.a. Daniel Ellsberg (visselblåsaren som avslöjade "Pentagon Papers"), Glenn Greenwald (som skriver om medborgerliga rättigheter i The Guardian), John Perry Barlow (en av medgrundarna till Electronic Frontier Foundation), Xeni Jardin (redaktör på Boing Boing) och skådespelaren John Cusack (som är en höglljudd motståndare till regeringen sekretess).

John Perry Barlow säger till New York Times:

"Vi tror på öppenhet inom regeringen, på transparens, och vi tror inte att enbart Wikileaks själva ska behöva bära denna börda."
"Vi hoppas även kunna stödja andra liknande verksamheter, organisationer som fyller en viktig journalistisk funktion."
http://pressfreedomfoundation.org
http://wikileaks.org/WikiLeaks-declares-war-on-banking.html
http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2012/12/16/group-aims-to-be-a-conduit-for-wikileaks-donations/
http://dissenter.firedoglake.com/2012/12/16/group-launches-to-encourage-transparency-aggressive-journalism-help-wikileaks-survive-financial-blockade/