Så gott som samtliga personsökare i Sverige kan avlyssnas på en och samma gång med överraskande enkla medel. Vanliga meddelanden till och från olika abonnenter kan automatiskt skrivas ut med en vanlig persondator, enligt en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort.

- Alla blir ju förvånade och litet bekymrade för att det är nog ingen som trott att det varit så lätt som det är, säger Erland Sönnerstedt, en av cheferna för den militära säkerhetstjänsten, till Ekot.

Ekot har använt sig av en radiomottagare som klarar de frekvenser det rör sig om, en vanlig persondator och en programvara för vanliga datorer, som kan hämtas gratis på Internet. Med dessa attribut kan vem som helst avlyssna i stort sett samtliga de cirka en kvarts miljon personsökare som finns i Sverige på en och samma gång. Omkring hälften finns hos myndigheter och företag, resten hos privatpersoner.

Det tog tio minuter för en datatekniker att koppla ihop Ekots utrustning och installera programvaran från Tyskland. Sedan sprutade meddelanden fram över dataskärmen i klartext från hela landet. På kort tid skrev en laser ut 150 tättskrivna sidor med klartextmeddelanden. De flesta kom från privatpersoner i landet som ville bli uppringda på sina telefonnummer, som de uppgett i klartext till mottagarens personsökare.

Men det fanns också längre textmeddelanden till försvaret, polisen, sjukhusen och andra myndigheter med mycket höga krav på sekretess och ofta till stora grupper av chefer och specialister.
- Det finns ju betydande nackdelar om man utnyttjar detta för att överföra meddelanden som är känsliga på något vis eftersom de syns i hela Sverige, konstaterar Erland Sönnerstedt.

Programvaran hittar du här:
http://aab.42.org/deti