Den politiska majoriteten i Ångermanland vill inskränka yttrandefriheten. Det visar en enkät som Allehanda.se har gjort.

Undersökningen har gjorts genom enkäter som skickats till samtliga kommunfullmäktigeledamöter i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsviks kommun, samt till alla ledamöter i landstingsfullmäktige. Enkäten skickades till sammanlagt 249 personer. 70 procent valde att svara på enkäten.

91 procent av dem svarade att de instämmer antingen helt eller delvis med att sexistisk reklam bör vara förbjudet. Detta trots att det skulle innebära en grundlagsändring. Nästan lika stor andel, 90 procent, anser i någon utsträckning att poliser inte ska få läcka innehåll ur förundersökningar till medier.

49 procent stödjer i någon utsträckning att postens anställda ska ha rätt att vägra dela ut åsiktsreklam och andra skrifter som propagerar för nazistiska, rasistiska eller andra i ett demokratiskt samhälle stötande uppgifter.

Men resultatet, att den politiska majoriteten har åsikter som går emot yttrandefriheten, är inte unikt. Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) drog samma slutsats om Sveriges riksdagspolitiker efter en liknande undersökning i november-december 2010.

Man konstaterade dessutom att motståndet mot rådande tryck- och yttrandefrihet ökat sedan samma undersökning år 2008.

http://allehanda.se/start/harnosand/1.5443581-politiker-vill-inskranka-yttrandefriheten
http://tu.se/images/stories/Document/Pressrum/2011/TU_Tryckfrihetsunders_riksdag_2010.pdf