Den 21-26 oktober är det dags för den 16:e upplagan av Uppsala kortfilmfestival. Sveriges enda kortfilmfestival. På tre biografer visas runt 160 dokumentärer, spelfilmer, animationer och experimentella filmer världen.

Som vanligt gästas festivalen av ett stort antal utländska regissörer, som publiken möter vid seminarier och regissörsutfrågningar. En vinnare utses i varje tävlingsklass, och Uppsala Kortfilmfestival är en av de festivaler vars vinnare går vidare till nomineringen av Oscarskandidater.

Temat för årets festival är dokumentärfilm, vilket vi uppmärksammar genom en rad specialprogram. Filmerna visas indelade i ett trettiotal program och nedan ges ett smakprov på dessa.

FIN DE SIÈCLE
Om tiden vi lever i och den vi närmar oss. Från holländska Grijs, som skildrar en skön ny värld av blänkande kontorslandskap, till Ernst og lyset där Jesusåteruppstår vid en dansk motorväg lagom till tusenårsskiftet.

INGENMANSLAND
I den ryska dokumentären 'We shall return with victory' möts ryskt och tyskt filmhistoriskt material från andra världskriget. Ungerska Szèl belönades med Guldpalmen för bästa kortfilm i Cannes 1996.

RAFFINERAT ANIMERAT
Korta animationer från öst och väst, bl a den tyska mycket fyndiga Rubicon, vars regissör Gil Alkabetz kommer att vara en av festivalens gäster.

SKÄR OCH SKÖN
Om identitet och homosexualitet. I dokumentären Come as you are möter vi tre personer som genom sina alter egon - en dragqueen, en squaredansande cowboy och en kriminell femme fatale - lever ut de käns lor som inte ryms i vardagslivet.

FRANSKA FRESTELSER och ITALIENSKA INVITER
Två program med filmer från sydligare breddgrader - traditionellt några av festivalens största publikfavoriter.

ABSURDITETER
I Pique nique douille återerövrar fransmännen gangsterfilmen från Tarantino. En kompromisslös film om kompromisslösa män. Futter bjuder på en ovanlig konversation mellan två djur på en djurpark.

SPECIALPROGRAM

INVIGNING
Festivalen invigs av Vilgot Sjöman och med världspremiär av Hennes armeniske prins, PeÅ Holmquists och Suzanne Khardalians redan uppmärksammade nya dokumentär.

VILGOT SJÖMAN
Årets retrospektiv ägnas memoaraktuelle Vilgot Sjöman, vars kortfilmer visas från Resa med far från 1969 till Självporträtt från 1992. Vilgot Sjöman kommer att närvara vid visningen.

SEMINARIUM OM DOKUMENTÄRFILM
Vilka etiska och moraliska problem står en dokumentärfilmare inför? Var går gränsen mellan fakta och fiktion? I panelen: Rainer Hartleb, Erik Gandini, PeÅ Holmquist, Suzanne Khardalian och Vilgot Sjöman.

NORDISKA DOKUMENTÄRER
Premiär för en videosektion, där nordiska dokumentärer på video visas. Bl a filmer om den danske konstnären Per Kirkeby och den finske fotografen Arno Rafael Minkkinen.

Ytterligare information:
E-post: nik@algonet.se
Webbadress: http://www.algonet.se/~nik/festival.htm