Den svenska versionen av skämttidningen Mad återuppstår. Ett första nummer lanseras i samband med höstens bokmässa i Göteborg. Mads "skyddshelgon", Alfred E Neuman, blev en kultfigur när tidningen på 1960-talet lanserades i Sverige.

Mad föddes i USA 1952 och det var humoristen Lasse O'Månsson som stod för den svenska introduktionen och var svensk redaktör till mitten av 1970-talet. Så småningom svek läsarintresset och den svenska versionen las ned för fem år sedan. När det nu är dags för en återfödelse blir det med en mix av omkring 70-80 procent amerikanskt material och resten svenskproducerat.

- Det skedde en nystart av Mad i USA i april i år. Nya tecknare kom till, och tidningen fick en ny och fräschare ton. Men givetvis finns flera gamla favoriter kvar, berättar redaktören Rolf Classon på Atlantic Förlag i Stockholm.

Bland det svenska materialet i premiärnumret utlovar han en och annan satir över någon uppmärksammad TV-serie. Två unga svenska tecknare introduceras också, Martin Kellerman och Alexander Cavalleriatos. Atlantic tror på en upplaga på omkring 30 000 exemplar av den nya svenska Mad. Och givetvis finns Alfred E Neuman med.

- Utan hans nuna blir det ingen Mad, säger Rolf Classon.