Vi kunde igår berätta att ett av Expressens tyngsta namn, veteranen Ulf Nilson, börjat som krönikör på den islamkritiska tidningen Dispatch International. Idag tar han avstånd från tidningen.

Till TT Spektra säger Ulf Nilson:

"Det är ett misstag av mig. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det var för en jävla publikation, då hade jag inte gjort det."
"Jag fick en förfrågan om jag kunde skriva och som frilans, som man är numera, så tar man alla chanser man får. Men jag menar att det var dumt av mig, jag borde ha undersökt det bättre. Det kommer inte att hända igen, det är allt jag kan säga."
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på sin blogg:

"På Twitter blir det ofta ju snabbt till pöbelmentalitet och där krävdes omedelbart Nilsons huvud på mitt fat. Anrättningen skulle nog ske offentligt också, helst i direktsänd webb-tv, att döma av mobben på nätet."
"Han är på intet sätt en fast krönikör i Dispatch International. Om nu det har någon betydelse. Har det det? Populisterna i sociala medier menar nog så, men jag tycker att det viktigaste är  v a d  som trycks. Bröt det mot lagen? Nej. Var det ett pressetiskt övertramp? Nej. Var det ens anstötligt? Nej. Så: den som då ändå vill stoppa Ulf Nilson från att skriva detta i Dispatch International är följaktligen ute efter att; 1) Stoppa en specifik skribent. 2) Stoppa en tidning."
Till Medievärlden säger Thomas Mattsson:

"Ulf Nilson är fristående skribent och hans åsikter är inte Expressens. Men det är ändå viktigt att klargöra att Medievärlden felaktigt påstått att Ulf har formulerat sig främlingsfientligt i Expressen."
"Min gissning är att alla i sociala medier som vill stoppa Ulf Nilson från att skriva, skulle twittra lika vältaligt om vikten av tryck- och yttrandefrihet och behovet av opinionsbildning med olika yttringar. Men att få skulle se oförenligheten mellan populism och ideologi."
Dispatch Internationals webbplats ligger just nu nere. Ulf Nilson har arbetat för Expressen i 50 år. Hans senaste krönika publicerades i tidningen på nyårsdagen.

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/01/ulf-nilson-i-dispatch-i-jag-pa-avpixlat/
http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/01/thomas-mattsson-forsvarar-ulf-nilson
http://www.svd.se/kultur/nilson-skrev-i-islamfientlig-tidning_7795534.svd
http://www.d-intl.com
http://www.flashback.se/artikel/2962/expressens-ulf-nilson-blir-kronikor-pa-dispatch-international
http://twitter.com/ingridcarlqvist/status/286858467464081409