En förälder från Kalifornien i USA har bestämt sig för att informera allmänheten om sexförbrytare genom att sätta ut deras namn på Internet, trots varningar från åklagarmyndigheten.

Webbsidan, Sexoffenders.net, lanserades i förra veckan. Där finns en lista över personer som har blivit dömda för sexbrott i Los Angeles-området, vilket också omfattar personer som anses som högriskförbrytare.

Ken LaCorte som har gjort siten kopierade informationen från CD-Rom-databaser i olika polisdistrikt. Lagen som krävde att den här informationen skulle offentiggöras kallas vanligen för "Megan´s law", döpt efter en flicka i New Jersey som blev sexuellt utnyttjad och mördad av en återfallsförbrytare som bodde i hennes område. Det var faktiskt Megan´s law som inspirerade LaCorte och de andra föräldrarna att skapa webbsidan.

Den avslöjar namn, brott och födelsedatum på sexförbrytare, men bara om de är ansedda som högriskförbrytare. "Jag hoppas verkligen inte att den här informationen kommer att framkalla oberättigade handlingar", skriver LaCorte på sin hemsida. "Viktigast av allt är ändå att om bara ett barn besparas ett livslångt minne av sexuellt utnyttjande kommer det att vara värt allt arbete."

Överraskande nog har siten motarbetats av två grupper som vanligtvis står på varsin sida av boxningsringen. Amerikanska organisationen för medborgliga rättigheter och Kaliforniens åklagarmyndighet, som mycket sällan varit överens om spridningen av information om sexförbrytare, säger båda att det var fel att publicera informationen. Åklagarmyndigheterna ringde LaCorte för att försöka övertyga honom om att inte publicera namnen på förbrytarna för de är oroliga att sexförbrytare ska använda siten för att kontakta varandra.

"Han kanske t.o.m. hjälper förbrytarna", säger Rob Stutzman på åklagarmyndigheten. LaCorte var orolig för lagliga efterföljder för att ha kopierat informationen för hand. Stutzman säger dock att det inte finns någon anledning att väcka åtal för det var faktiskt inte något som stals. Lagstiftarnas och chefåklagarens intention var att folk skulle kunna skriva ner namnen. Nu finns det ett lagförslag som kan tydliggöra att det är OK för folk att kopiera namn och brottsinformation på dömda sexbrottslingar i deras område.

http://sexoffenders.net