En dansk nynazist, som tillsammans med två andra anklagas för att ha sänt brevbomber till personer i Storbritannien, hade tagit emot materiel och instruktioner från en brittisk högerextrem grupp kallad Combat 18. Det sade en av de anklagade vid domstolsförhören i Köpenhamn på måndagen.

Den åtalade sade att en engelsman givit honom explosiva ämnen, en pistol och namnen på de platser som de färdiga bomberna skulle adresseras till. En av adresserna hyste högkvarteret för en konkurrerande högerextremistisk organisation.

De övriga tilltänkta målen för mannens och organisationens attacker var den brittiska TV-presentatören Sharron Davies, gift med den färgade idrottsmannen Derek Redmond, och en antifascistisk organisation.

Danska kriminalpoliser som tipsas av tyska källor, följde i januari efter den åtalade när denne begav sig till Malmö. Där lyckades de dem att komma över de tre bomberna som emballerats i omslagen till videokassetter, varefter de postats.

Den åtalade greps senare i ett hus norr om Köpenhamn. Vid gripandet sköt han en polisman i låret. De tre åtalade männen anklagas för brott mot anti-terroristlagen och riskerar livstids fängelse. Lagexperter sade dock att en sådan dom är mycket osannolik. Combat 18 syftar på alfabetets första och åttonde bokstäver, det vill säga på Adolf Hitlers initialer A och H.

Ytterligare information:
Combat 18, BCM Box 3803, London, WCIN 3XX, UK