Den 8 november delar Pål Hollender ut kulturpengar från en oetisk fond med inriktning på bland annat porr och vapenindustrin. 13 stipendiater kommer att få dela på omkring 50 000 kronor.

För fem år sedan skapade Pål Hollender en stiftelse som investerade 100 000 kronor i oetiska aktier. Det handlar bland annat om företag som handlar med vapen, alkohol, tobak, spel och porr. Aktieportföljen har varit lönsam, och utvecklingen har varit betydligt bättre än Stockholmsbörsens index.

I två veckors tid har besökarna på Malmö konstmuseum kunnat ta del av verket "Pål Hollenders Stiftelse till förmån för Etiskt eller Estetiskt Kränkta Kulturkonsumenter". Vart femte år delar stiftelsen ut pengar till allmänheten, och den 8 november presenteras den andra omgången stipendiater.

Hollender menar att de personer som ansöker om stipendier blir delaktiga i ett skeende som de egentligen borde bli upprörda över och han vill träna folk att lära sig tänka mera abstrakt kring etik och moral.

Hollender anser att det finns en dubbelmoral hos svenskarna. När han låg med prostituerade kvinnor i Lettland så blev folk väldigt arga. Nu gör han ett konstverk som enligt honom själv är lika oetiskt som att ligga med prostituerade, där pengarna är placerade i porrindustrin.

- Men folk är så jävla dumma att de inte fattar att det är samma sak, säger Pål Hollender till Göteborgs-Tidningen.

Utställningen på Malmö konstmuseum:
http://www.malmo.se/kulturbibliotek/malmokonstmuseum/utstallningar.4.9a939281148ddb771f800013622.html

Pål Hollenders webbplats:
http://www.hollender.se/