Tidigit på morgonen stoppades den kände skådespelaren av polisen i West Hollywood. Bredvid sig i bilen hade han en 21-årig prostituerad transsexuell.

"Eddie ville bara vara den barmhärtige samariten. Han erbjöd sig att ge den hemlöse mannen lift", säger stjärnans talesman. Murphy är inte anklagad för något brott. Men hans 21-årige passagerare, Atisone Seiuli, var efterlyst för prostitution och greps på platsen.

Enligt polisens talesman Mark Bailey observerades 36-årige Murphy - som är gift och har fyra barn - av civilklädda poliser när han plockade upp 21-åringen i ett område som är känt som "den prostituerade zonen där homosexuella köper sex". Klockan var kvart i två i morse svensk tid när Seiuli klev in i Murphys fordon på Santa Monica Boulevard.

I en civilbil skuggade sedan polisen duon när den gav sig i väg i stjärnans Toyota landcruiser. Några kvarter senare stoppades Murphy och hans sällskap. Seiuli fördes polisstationen där han häktades. Borgen sattes till 114 000 kronor. Seiuli beskrevs av Bailey som "transsexuell".

"Det är någon som har genomgått någon form av fysisk förändring - antingen genom ingrepp eller genom hormoner", säger Bailey. Händelsen fick snabbt flera TV-kanaler att dra paralleller till Hugh Grants pinsamma gripande i samma område den 27 juni för två år sedan.

Den brittiske stjärnan från "Fyra bröllop och en begravning" greps i sin bil tillsammans med en prostituerad kvinna när hon gav honom oralsex. "Han sade att han alltid hade drömt om en svart kvinna", berättade prostituerade Divine Brown när hon senare släpptes.

Eddie Murphy är en av Hollywoods genom tiderna mest populära skådespelare. Skådespelaren slog igenom i "Saturday night live" och blev världskändis genom huvudrollerna i filmserien "Snuten i Hollywood", "48 timmar" och "Ombytta roller". Han och hans fru, Nicole Mitchell, gifte sig i mars 1993. De har två döttrar och en son. Murphy har också en son från ett tidigare äktenskap.