Den amerikanska författaren Allen Ginsberg, pappa till "the beat generation" och skaparen av flower power-rörelsen avled i lördags i New York 70 år gammal. Tidigt i lördags morse avled han i sitt hem på Lower East Side i New York-stadsdelen Manhattan, omgiven av anhöriga och vänner.

Allen Ginsberg var född i New Jersey och utbildad vid Columbiauniversitetet i New York. 1956 slog han igenom med diktsamlingen "Howl and Other Poems", som skulle bli en bibel för beat-generationen där bland andra Jack Kerouac, William Burroughs och Gregory Corso ingick. Många musiker påverkades också av denna diktsamling: exempelvis Bob Dylan, Patti Smith, Jerry Garcia och The Cure.

Men det fanns också kritiker som tyckte att boken var obscen; Ginsberg skrev om sin dragning till män. Det blev till och med process, men utgivaren friades i ett mycket uppmärksammat utslag 1957. Enligt Ginsbergs läkare var levercancern en bidragande orsak till Ginsbergs död.

Han hade länge lidit av kronisk gulsot och redan 1988 fastställdes det att han hade skrumplever. Det ledde enligt läkaren till att han fick cancer. Ginsberg hann ge ut ett 40-tal diktsamlingar; han höll på med en ny vid sin bortgång. Boken "Fall of America" belönades 1972 med National Book Award, USA:s främsta litterära utmärkelse.