Aktivister från Djurens befrielsefront har i helgen slagit sönder inredning och utrustning för en halv miljon kronor på institutionen för anatomi och cellbiologi i Göteborg. Skadegörelsen skedde vid ett inbrott under natten till i går.

Djuraktivisterna hade med yxa gått lös på dörrar, tvättställ, maskiner, tomma burar med mera. En kanin låg död på golvet i ett av djurrummen. Två råttor hade förts bort.

- Det kan inte uteslutas att kaninen dött av stress. De här djuren är känsliga för ljud och det måste ha låtit fruktansvärt av skadorna på institutionen att döma, sa professor Peter Thomsen. Han är ansvarig för djurhållningen vid institutionen.

- Det var en chockartad upplevelse att se all denna skadegörelse. Jag uppskattar värdet av det förstörda till cirka en halv miljon kronor, säger Peter Thomsen. Senare under dagen ringde en kvinna till Göteborgs-Posten och berättade om aktionen.

Till tidningen hade hon också sagt att hon inte kunde låta bli att ta med sig råttorna: "De var så söta." På väggar och dörrar hade slagord som "frige djuren" och "djävla avskum" sprejats, liksom bokstäverna "DBF", Djurens befrielsefront.

Aktivisterna hade tagit sig in genom ett olarmat fönster till djuravdelningens personalrum. De hade, enligt Peter Thomsen, inte försökt ta sig in i avdelningar som är larmskyddade. Därför klarade sig till exempel forskarnas dyrbara mät- och analysinstrument från förstörelsen. Syftet med angreppet mot institutionen är uppenbart att skapa uppmärksamhet kring djurförsök inom forskningen.

De som tog sig in på institutionen fick med sig en pärm där alla ansökningar finns som görs till etiska nämnden för djurförsök när djur finns med i forskningen. I handlingarna finns personliga uppgifter om forskarna.

Djurens Befrielse Front bildades 1985 som en svensk motsvarighet till engelska Animal Liberation Front (ALF). För ytterligare kontakt med DBF: Djurens Befrielse Front, Box 2051, 265 02 Åstorp. Tel: 042-576 93.