Nazistledaren Vera Oredsson skrev ett brev till drottningen och redogjorde för problemen med homosexuella. Hon bad också om råd för att komma till rätta med dem. Silvias svar: Ett varmt tack för ert brev.

Vera Oredsson är tillsammans med sin man, Assar Oredsson, ledare för Nordiska rikspartiet, NRP, som bildades 1956. NRP vurmar bland annat för Hitler-tidens traditioner, hatar invandrare och homosexuella och förnekar att koncentrationslägren under andra världskriget ska ha existerat.

På brevet hon skickade till drottning Silvia syntes partiets namn och emblem, solkorset som är en nazistisk symbol, tydligt. För drottningen redogör Oredsson för faran med homosexuella.

- Om inte det sjuka angrips när det börjar, så hjälper bara hårda ingrepp, skriver nazistledaren.
- Sverige måste se om sina moraliska lagar och inte acceptera något som är onaturligt och moralförstörande...

Vera Oredsson är mycket känd för sitt hat mot homosexuella. I en intervju med Aftonbladet i augusti 1990, kommenterade hon mordet på en homosexuell man i Göteborg så här:
- Det var inget dåd, det var en rengöring. Vi betraktar inte homosexuella som människor. De är avskum. På slottet är man olycklig över drottningens tackbrev.

- Jag kan bara säga att det är ett beklagligt misstag att man skickat tackbrev till den här avsändaren, konstaterar Cecilia Wilmhardt på slottets informationsavdelning för Arbetet-Nyheterna. Oredssons brev kom till slottet under en tid då drottningen fick många brev, berättar Wilmhardt.

- I samband med barnpornografikongressen i augusti i fjol, så kom det flera hundra brev till drottningen där man tackade för hennes engagemang. Och då utarbetades ett standardsvar, säger hon. Ett av dessa svar fick alltså Oredsson.

Wilmhardt försvarar misstaget med att de är så få som arbetar på slottet och att det var ett hårt tryck under just den perioden.
- Det skedde under stress, det är ett beklagligt misstag.

Ytterligare information:
NRP, Box 89, 590 30 Borensberg.