Antalet skinnhuvuden minskar i hela Stockholms län. I nästan alla närpolisområden har brott begångna av skinheads sjunkit, enligt en rapport om kriminella ungdomsgäng som tagits fram inom Stockholmspolisen.

I Gamla Stan - som är samlingsplatsen framför andra för unga män med rakade huvuden - sprider skinnhuvudena fortfarande skräck under helgnätterna, enligt närpolisen.

- Det är sant att nyrekryteringen av unga killar till skinnskallegängen är låg. Men de som är kvar ställer fortfarande till med mycket elände, säger närpolisen Lars Wetter med Gamla Stan som arbetsområde.

För ett par år sedan brukade ett hundratal skinnhuvuden samlas på helikopterplattan intill Gamla Stans tunnelbanestation för att dricka öl och ställa till bråk på helgerna. I dag är de omkring 30, men problemen har knappast minskat.

- De misshandlar folk på gatan. Är pengarna slut rycker de väskan av närmsta tant för att få pengar till att köpa mer öl, säger Lars Wetter till TT.

Flera gånger har han sett blodspår i Gamla Stan som tyder på att någon har blivit knivskuren. Men några anmälningar om överfall har vid de tillfällena inte gjorts till polisen.

Rädslan för att anmäla brott begångna av skinnhuvuden är en troligare orsak till att de allt mer sällan figurerar i brottssammanhang än att de faktiskt har ändrat beteende.

- De killar vi har att göra med är ofta i 30 årsåldern. Det är ju möjligt att dessa faller utanför när man ska kartlägga kriminalitet i ungdomsgäng. Enligt Lars Wetter är det svårt att få i gång en dialog med de skinnskallegäng som nu håller till i Gamla Stan. Ändå är närpolisernas närvaro helt avgörande för ordningen i området på helgerna.

- Är vi ute händer ingenting. Men vi har sällan resurser att var ute längre än till tvåtiden på helgnätterna, säger Wetter.