"Kanske måste vi ändra lagen", säger Per-Uno Hågestam, chef för span och narkotikaroteln i Stockholms city.

Förr sålde den 36-årige före detta psykologen haschpipor i en butik på Södermalm i Stockholm. 14 dagar efter att polisen beslagtagit dem stängde han butiken. Nu bedriver han sin verksamhet på Internet i stället. På sin hemsida säljer han pipor, haschfrön och litteratur om cannabis på postorder. För 750 kronor kan du till exempel köpa frön.

Effekten av att röka växten beskrivs: "Får dig snart ner på knäna och tigga efter mer. Den har haft en förödande effekt på människor och lämnat dem uppeggade med ett märkligt flin i ansiktet."

"Detta är mycket allvarligt. Han är klart drogliberal och man kan betrakta det han gör som nyrekrytering av narkomaner", säger Per Uno Hågestam. Problemet för polisen är att det inte är olagligt att sälja marijuanafrön - det är först när plantan kommer ovan jord som innehav blir olagligt. En lag som kan tyckas märklig.

"Ja, det håller jag med om. Juridiken och verkligheten går inte alltid hand i hand. Efter nyår ska jag och statsåklagaren Nils-Erik Schultz sätta oss ner och se vad vi kan göra åt saken. Om vi inte kan stoppa verksamheten med de lagar som gäller nu, måste vi lägga ett förslag om en lagändring. Tyvärr tar en sådan så lång tid", förklarar Per Uno Hågestam.

Mannen bakom butiken och hemsidan är utbildad psykolog och har i många år arbetat inom vården innan han fick idén att starta butik. I februari i år gick Per Uno Hågestam in i hans butik och beslagtog piporna, 74 stycken. Butiksägaren kallade dem för vattenpipor, Hågestam för haschpipor. Detta ledde till en rad skriverier i pressen. Hovrätten specialgranskade piporna och kom fram till att 59 av dem kunde räknas som haschpipor.

"Förmodligen kommer domen att överklagas från båda håll. Jag anser att alla 74 borde kategoriseras som brottsverktyg", säger Hågestam. Och nu figurerar "varorna" på Internet i stället.

"Mina kolleger ute i landet ringer till mig när de hittat haschplantor hemma hos ungdomar. I stor omfattning har ungdomarna köpt fröna på hemsidan", säger Hågestam som är klart orolig över spridningen.

"Det jäkliga är att det är ungdomar som kommer att råka illa ut och speciellt de i landsorten. I Stockholm får man tag i hasch ändå. Och det är de oskyldiga nyfikna som råkar illa ut, missbrukarna får tag i det på andra ställen", säger han.

För ytterligare information om Happy headshop:
Hemsida: http://www.sativa.se
E-post: happy@sativa.se