En FN-domstol dömde igår popstjärnan Simon Bikindi från Rwanda till 15 års fängelse för att genom sin musik hetsat till folkmord.

Enligt krigsbrottstribunalen i grannlandet Tanzania, ICTR, är 54-årige Simon Bikindi skyldig till uppvigling till folkmord. I högtalare på sin bil uppmanade han i juni 1994 Rwandas hutuer att ta till våld mot tutsiminoriteten. Han frikändes på fem andra åtalspunkter.

- Du har missbrukat din ställning som välkänd och populär artist och använt din ställning till att sporra till folkmord, sa domaren Monica Weinberg de Roca i rätten.

Bikindi komponerade och framförde såväl traditionell som modern rwandiska musik och hade därtill en post på idrottsdepartementet. Han greps i Nederländerna 2001 och får räkna av den tid han redan tillbringat bakom galler från sitt fängelsestraff.

Hans musik spelades under kriget ofta på radion för att uppmana hutuer att döda sina tutsiska grannar och Bikindis sånger spelades för att hutuerna skulle "minnas lidandet under den tutsiska monarkin" och ena hutuerna mot den "tutsiska fienden".

Hans försvarare hävdar däremot att domstolen kränker yttrandefriheten - en sångtext kan inte vara skyldig till konspiration. Men åklagaren pekar på framförallt tre texter, och jämför med nazisternas hat-propaganda under förintelsen, som han anser är bleka kopior jämfört med Bikindis sångtexter. Och att dom just spelades i hatradion Radio television Libre des Mille Collines, vars enda syfte var att uppmana till folkmordet, sägs vara bevis nog.

Under den hundra dagar långa folkmordet i Rwanda mördades 800 000 tutsier och hutuer som inte deltog i folkmordet.

Hittills har den ansvariga krigstribunalen, baserad i Tanzania, dömt 32 personer och friat fem sedan den inrättades 1994. Ytterligare två domar väntas i år.

International Criminal Tribunal for Rwanda:
http://69.94.11.53/

Simon Bikindi (Wikipedia):
http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Bikindi

Låten "Bikindi" av Tom Flannery handlar om Simon Bikindi:
http://www.songaweek.com/rwanda/songs/bikindi.html