Organisationen Bitcoin ATM planerar att på Cypern öppna världens första bankomat för den digitala valutan Bitcoin. En virtuell valuta som bygger på direkta överföringar, utan någon inblandning från varken myndigheter eller banker.

Bitcoin har ökat mångdubbelt i värde sedan den introducerades 2009. Då var den värd mindre än ett öre, medan en bitcoin idag handlas till växelkurser på mellan 70 och 80 US-dollar.

Till skillnad mot en "vanlig" valuta som backas upp av centralbanker och regeringar är Bitcoin inte kopplat till någon särskild central instans. Växlingskursen avgörs mot nationella valutor på olika marknadsplatser på nätet, varav den största är japanska Mt. Gox. Valutan överförs sedan direkt mellan användare i ett slags peer-to-peer-nätverk.

Användarna har en virtuell plånbok med ett unikt id-numer. För att kunna föra över pengar gäller det bara att ha id-numret till mottagarens virtuella plånbok och sedan uppge ett belopp.

Tanken med bitcoin-bankomaterna är att man ska kunna sätta in nationella valutor i bankomaten i form av kontanter, som då växlas direkt till bitcoin. På samma sätt ska man även kunna ta ut kontanter genom att exempelvis använda en mobiltelefon för att föra över bitcoin direkt till bankomaten när man står vid den.

Jeff Berwick, vd för Bitcoin ATM, säger i ett pressmeddelande:

"Jag är övertygad om att bitcoin kommer bli framtidens valuta."
http://www.activistpost.com/2013/03/worlds-first-bitcoin-atm-is-announced.html
http://www.svt.se/nyheter/varlden/natvalutan-bitcoin-oppnar-bankomat-i-krisens-cypern
http://motherboard.vice.com/blog/the-worlds-first-bitcoin-atm-to-dispense-cyprus-bills
http://bitcoinatm.com
http://bitcoinwatch.com
https://www.flashback.org/t1447232
https://www.flashback.org/t2108743