Nu kan fildelare försäkra sig mot eventuellt skadestånd ifall de skulle åka fast. I lördags lanserades Kopieringskassan.

Idén kommer från Planka.nu, som betalar böterna för medlemmar som åker fast utan biljett i Stockholms kollektivtrafik. På liknande sätt kan fildelare nu betala medlemskap i en fildelningsförsäkring.

Försäkringen kostar 249 kronor om året, och medlemskapet sköts av bolaget Sharing is Caring AB, vars vd Isak Gerson är medlem i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat. På frågan om vem som får eventuellt överskott skriver Isak Gerson i ett pressmeddelande:

"Förhoppningsvis gör vi inget överskott. Vi finns till för medlemmarna. Men kassan ägs av aktiebolaget Sharing is caring AB som uteslutande har ideella föreningar som ägare. Det innebär alltså att ingen vinst överhuvudtaget kan gå till privatpersoner. De enda som kan plocka ut vinst är våra ideella ägare, som enligt sina stadgar inte kan använda pengarna till något annat än sin ideella politiska verksamhet. Inte ens jag som är VD för Sharing is caring AB kan plocka ut en krona i aktieutdelning eller vinst."
2011 var det nio fildelningsfall i Sverige, 2012 var det tio, och i år har fyra domar mot fildelare fallit. Webbplatsen 5101.se har sammanställt de fildelningsfall som har drivits i Sverige de senaste åren.

http://k-kassan.nu
http://ungpirat.se/201304/pressmeddelande-med-anledning-av-lanseringen-av-k-kassan/
http://5101.se