Hergé (seriehjälten Tintins skapare) var vän till högerextremister och fascister, kollaboratör under ockupationsåren och inte särskilt ångerköpt därefter, ständigt mån om den egna plånboken. Dessutom tyckte han illa om barn. Allt detta avslöjas i George Assoulines nyutkomna biografi.

Assoulines avslöjanden kommer nu inte som någon total chock. Redan förut har det talats och skrivits om rasistiska och kolonialistiska inslag i Tintinäventyren, om pinsamma teckningar i tidiga upplagor som mest påminner om antisemitiska karikatyrer i 30-talets nazistpress. Men Pierre Assouline har bestämt sig för att "sticka hål på bölden" och vaska fram sanningen bland rykten och gissningar. Och han har haft ett unikt material att arbeta med. För Assouline har Hergés anhöriga för första gången öppnat Hergéstiftelsens arkiv med tusentals brev och dokument, samtidigt som det belgiska justitiedepartementet låtit författaren titta på den hemligstämplade utredning om Hergés aktiviteter under den tyska ockupationen som gjordes när Belgien efter kriget "rensade ut" kollaboratörer.

Och Assouline visar Hergé, eller Georges Remi som han hette på riktigt, som en man som tidigt och avgörande formades av Belgiens katolska ultrahöger. Den första Tintinserien publicerades 1929 i Petit Vingtième, ungdomsbilaga till extremhögertidningen Le Vingtième Siècle. Utgivare och Hergés mentor var abbé Norbert Wallez, en varm Mussolini-beundrare. En annan av tidningens medarbetare var Léon Degrelle, Hitleranhängare och grundare av den högerextrema Rexrörelsen. I detta sällskap tog Tintin sina första stapplande steg mot världskarriären.

Men en fläck kan Assouline i alla fall tvätta bort från Tintin. Leon Degrelle ljög när han på sin ålders höst påstod att det var han som var förebild till Tintin, att hans golfbyxor och hans reportageresa till Mexiko 1929 inspirerat hans vän Hergé till den första Tintinserien. Med datum och vittnesmål visar Assouline att detta inte stämmer.

Under krigsåren medverkade Hergé i dagstidningen Le Soir, som Assouline beskriver som "totalt nazistisk" under denna tid. Många belgier var förtvivlade över att nationalhjälten Tintin kunde användas som dragplåster för att ge spridning åt en nazistisk propagandatidning. I Hergéarkiven fann Assouline ett brev från en läsare som vädjade till Hergé att låta Tintin och Milou återvända till "sin rätta miljö" i stället för att användas som redskap för den tyska läran: "Jag är säker på att ni skulle kunna finna hundra, kanske tusen, katolska familjer beredda att gå samman för att täcka kostnaderna för er lilla tidning bara den håller sig till traditionen."

Hergé var tillräckligt rörd över denna vädjan för att spara brevet, men inte så rörd att han lyfte ut Tintin ur Le Soir. Bara ett par dagar senare noterade han i stället med uppanbar stolthet att Le Soir fördubblat sin upplaga sedan Tintin dykt upp i dess spalter.

Efter kriget greps Hergé när Belgien skulle göra rent hus med ockupationsårens kollaboratörer. Men han räddades av gamla vänner från Le Vingtième Siècle. Katolicismen och nationalismen hade fört några av dem till motståndsrörelsen i stället för till ockupanterna och de klarade Hergé från åtal. Han var dock bitter och kände sig länge avvisad och missförstådd av Belgien och belgierna. Under 1948 planerade han på fullt allvar att emigrera till Argentina, landet som profilerat sig som favorittillflykt för nazister och kollaboratörer från Europa.