Kurdiska män från hela världen har i ett Facebook-uppror lagt ut bilder på sig själva iförda kvinnokläder. De protesterar mot en dom i Iran, där en man dömdes att bära kvinnokläder offentligt.

En av initiativtagarna till gruppen, Saman Rasoulpour, säger till Gay Star News att offentlig förnedring är ett vanligt straff för bråkmakare i Iran, men att detta är första gången som någon tvingats bära kvinnokläder offentligt.

Det var tidigare i år som en domstol i Iran dömde en man för att ha misshandlat sin fru. Straffet för mannen blev att bli skjutsad runt på ett flak i staden Marivan, iklädd kvinnokläder. Khaled Droudi, som också lagt ut en bild på sig själva iförd kvinnokläder, säger till Nerikes Allehanda:

"Genom att vi lägger ut de här bilderna på oss själva i kvinnokläder vill vi visa vårt stöd för alla kvinnor, visa att vi står upp för jämlikhet och visa att vi tar avstånd från förtryckaregimen i Iran."
"Domen är förnedrande mot kvinnor. Som att det skulle vara förnedrande att vara en kvinna och att det därför skulle vara ett straff att bära kvinnokläder."
Hittills har över 170 män, iförda kvinnokläder, lagt ut bilder på sidan som nu "gillats" av över 11 000 personer.

https://www.facebook.com/KurdMenForEquality
http://stream.aljazeera.com/story/201304222317-0022695
http://www.gaystarnews.com/article/men-iran-don-women’s-clothes-protest-cross-dress-punishment230413
http://globalvoicesonline.org/2013/04/19/iran-act-like-a-man-dress-like-a-woman/
http://www.ajour.se/att-vara-kvinna-ar-inte-ett-straff-kurder-protesterar/
http://na.se/nyheter/lindesberg/1.2055583-kurdisk-taxichauffor-i-klanningprotest