Askan efter Grateful Deads sologitarrist Jerry Garcia har spritts i Ganges i Indien av hans änka, rapporterade en brittisk tidning på måndagen.

I gryningen på skärtorsdagen vadade Deborah och Bob Weir, en medlem i bandet, ut i floden och hällde ut askan i vattnet. Ceremonin hölls i närheten av Rishikesh, nedanför Himalaya-bergen. Garcia avled av en hjärtattack den 9 augusti. Han var 53 år gammal och behandlades för drogberoende vid en klinik i Kalifornien.

De medlemmar av bandet som inte följde med till Indien hade skickat med små lappar med avskedsord. Weir och änkan hällde lite av Garcias aska på varje pappersbit och lät dem driva iväg med strömmen, rapporterar tidningen The Independent. Weir stod i floden med bröstet täckt av blommor och sade:
- Vila i frid, Jerry, och far till stjärnorna.

Under natten hade det varit månförmörkelse. Weir hade tagit sin gitarr och börjat sjunga "Friend of the Devil", men sorgen var för stor och han klarade inte av att avsluta sången. Ceremonin i Indien hade hemlighållits för att det skulle vara ett privat ögonblick. Grateful Dead bildades 1965 och var i tre decennier en av världens populäraste grupper.