"Skojare", "känd skumraskfigur", "rövarflicka". Med dessa omdömen har Nordbanken, numera Nordea, från 1970-talet fram till 1995 beskrivit potentiella problemkunder i ett hemligt register.

Registret omfattar över 2 000 personer, samtliga registrerade med fullständiga namn och personnummer. Inte sällan tillsammans med subjektiva eller nedsättande omdömen.

"Olämplig! Bilhandlare av zigenarsläkt."
"Olämplig. Ej straffad men umgås med gränslandsmänniskor. Försiktighet tillrådes."
"Bedragare och svindlarsläkt med far och två söner, vilka tveklöst går i pappans fotspår."
Det har funnits misstankar om ett sådant registret i decennier, och i slutet av 90-talet granskades fallet av Datainspektionen. Helena Östman, kommunikationschef på Nordea, bekräftar för Svenska Dagbladet att banken förde anteckningar om kunderna, och att det enligt en pensionerad medarbetare fördes liknande listor på alla banker.

Svenska Dagbladet skriver att det också finns tecken på att den svarta listan i någon form finns kvar och fortfarande används. En advokat med insyn i bankvärlden säger till tidningen:

"Så sent som i höstas fick jag uppgift från en bankman att man stämt av namn med annan bank för att göra en bedömning av en person"
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/banken-registrerade-kunder-i-hemlig-bok_8164350.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5531914
http://www.di.se/artiklar/2013/5/13/nordea-svartlistade-kunder-i-hemlig-bok/