Liberty Reserve försvann från nätet i förra veckan. En anonym banktjänst som funnits i över nio år, och som bl.a. användes vid narkotikahandel, människosmuggling, identitetsstölder och annan olaglig verksamhet.

Åklagare i USA har nu väckt åtal mot sju personer i vad de beskriver som den kanske största internationella penningtvätthärvan i USA:s historia. Fem av dem har gripits, bland annat tjänstens grundare som greps på flygplatsen i Madrid då han var på väg hem till Costa Rica.

Liberty Reserve lanserades våren 2004 och hade över en miljon användare. Enligt åklagaren har det genomförts över 55 miljoner transaktioner till ett värde av över 40 miljarder svenska kronor.

Vem som helst kunde helt anonymt, under påhittat namn, öppna ett konto i Liberty Reserve. Kontoinnehavarna kunde sedan göra betalningar med varandra via en digital valuta kallad LR. Nätverket debiterade sedan en avgift på en procent av transaktionen.

Med hjälp av växlare i bl.a. Ryssland, Vietnam och Nigeria växlades riktiga pengar in till den digitala valutan och åter igen till reell valuta. Tjänsten var baserad i Costa Rica där det inte finns någon lagstiftning för affärsverksamhet på internet.

http://krebsonsecurity.com/wp-content/uploads/2013/05/Liberty-Reserve-et-al.-Indictment.pdf
http://www.justice.gov/usao/nys/pressreleases/May13/LibertyReservePR.php
http://www.ticotimes.net/More-news/News-Briefs/Millions-of-dollars-in-limbo-after-shuttering-of-digital-currency-site-Liberty-Reserve-_Saturday-May-25-2013
http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/05/28/feds-shut-down-payment-network-liberty-reserve-is-bitcoin-next/
http://www.csoonline.com/article/734091/liberty-reserve-bust-hits-cybercriminals-where-it-hurts
http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/28/liberty-reserve-arthur-budovsky-arrested-spain
https://www.flashback.org/t2152266
https://www.flashback.org/t1205317
http://libertyreserve.com/
http://wayback.archive.org/web/*/http://libertyreserve.com