Folkpartiet i Kalmar län vill att att Edward Snowden, tjänstemannen som avslöjade hur NSA spionerar på den amerikanska befolkningen, ska erbjudas asyl i Sverige.

I skrivelsen till partistyrelsen lyfter man fram att många svenskar använder sig av de övervakade tjänsterna som Hotmail, Gmail, Facebook och Skype. Björn Brändewall, kommunfullmäktige i Kalmar län, säger:

"Hans enda brott är att han berättat för den amerikanska befolkningen vad deras regering sysslar med. För detta har han inte bara offrat sin karriär utan även riskerat sitt liv."
"I informationsåldern är information makt. För att individer ska ha makt över sina liv måste de även ha makt över sin information. Men de värsta farhågorna om övervakningssamhället har besannats, och makten hamnar hos andra."
Börje Helgesson, ordförande för Folkpartiet i Hultsfreds kommun, säger:

"Folkpartiet liberalerna har i många år arbetat för att Sverige ska vara en fristad för till exempel förföljda författare som arbetat i länder med mindre yttrandefrihet än vad vi har här. Därför tycker vi att Edward Snowden borde erbjudas asyl i Sverige."
Edward Snowden har redan erbjudits asyl i Venezuela, Nicaragua och Bolivia. Beskedet från Bolivia kom genom presidenten Evo Morales på lördagen.

http://www.folkpartiet.se/folkpartiet-nara-dig/kalmar-lan/pressmeddelanden/folkpartister-vill-erbjuda-edward-snowden-asyl/
http://www.barometern.se/nyheter/hultsfred/fp-vill-erbjuda-snowden-asyl(3846270).gm
http://blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle/entry/sluta_fega_ge_snowden_politisk
http://www.svt.se/nyheter/varlden/venezuela-beviljar-snowden-asyl