Polisen gjorde igår en razzia mot undertexter.se. En webbplats som tillhandahåller undertexter till filmer och tv-serier. Både servrar och datorer har beslagtagits.

Enligt personerna bakom undertexter.se innehåller de beslagtagna servrarna inga lagrade ip-nummer eller uppgifter om vilka personer som laddat upp eller laddat ned material från sidan. På sin Facebooksida skriver de:

"Undertexter.se har under morgonen idag haft en polisrazzia och det har beslagtagits både servrar och datorer därav är sidan nere. Vi som jobbar med sidan tycker inte att egen tolkning av en dialog är olagligt. Speciellt när man delar ut sin tolkning gratis. Det tycker inte mr Henrik Pontén som ligger bakom denna razzia. Nej Hollywood, här drog ni helt fel kort. Vi kommer aldrig att ge upp, vi lever i ett fritt land och Svenska folket har all rätt att publicera en egen tolkning av en film/serie."
Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, med förflutet som både skönlitterär översättare och tv-textare säger:

"Textning av film och tv skiljer sig markant från ren textöversättning. De tekniska omständigheterna gör att det snarare handlar om en personlig och drastiskt förkortad tolkning av det talade ordet, än om en direkt översättning. Därför är det också orimligt att jämställa undertexter med till exempel en skönlitterär översättning av en roman."
http://www.undertexter.se
http://www.facebook.com/Undertexter
http://press.piratpartiet.se/2013/07/09/piratpartiet-upprorda-over-polisrazzia-mot-undertexter-se/
https://www.flashback.org/t1413953