Varg Vikernes, sångaren i Burzum som 1994 dömdes till 21 års fängelse för mord, greps igår i Frankrike misstänkt för att ha planerat en massaker.

Fransk polis har spanat på Vikernes i flera år. Den franska inrikesministern Manuel Valls motiverar insatsen med att Vikernes kan utgöra en fara för samhället. I ett pressmeddelande skriver inrikesministeriet:

"Den här individen befinner sig nära den nynazistiska rörelsen. Därför utgör han ett potentiellt hot, vilket inte minst framgår genom de uppmaningar till våld han skriver om på sin hemsida"
Polisen hittade inga uppgifter om tilltänkta mål för Vikernes massaker. Men Valls försvarar ändå ingripandet, och säger till Le Monde:

"När det gäller terrorism måste man agera i förväg, inte i efterhand."
Förutom mordet på Øystein "Euronymous" Aarseth, ägaren av skivaffären Helvetet i Oslo och gitarrist i black metal-bandet Mayhem, dömdes Vikernes för att ha bränt ned tre norska kyrkor; Holmenkollen kapell i Oslo, Skjold kyrka i Rogaland och Åsane kyrka i Bergen. Straffet förlängdes med tretton månader efter att han i augusti 2003 flydde från en anstalt och med en pistol kapade en bil med en familj på tre. Efter frigivningen 2009 flyttade han till Frankrike.

I Frankrike gifte han sig och bosatte sig på en bondgård. Men när hans fru - som är medlem i en skytteklubb - köpte fyra gevär nyligen fattade polisen misstankar mot Varg Vikernes. På senare tid har Vikernes även skrivit flera inlägg på sin blogg om att Europa måste räddas.

Vikernes var en av 530 personer som Anders Behring Breivik skickade sitt manifest till innan han genomförde sina terrordåd mot Utøya och Oslo. Men i ett öppet brev, publicerat på hans webbplats, tar Vikernes i december 2012 avstånd från Breivik:

"Till Breivik kan jag bara säga att jag hoppas att du tar livet av dig. Du har dödat fler norrmän än hela Norges muslimska befolkning gjort på 40 år."
I en intervju med norska tidningen Dagbladet 2009 säger Vikernes:

"Jag ångrar inte några av mina val."
http://www.rtl.fr/actualites/info/article/un-mini-breivik-interpelle-dans-le-sud-de-la-france-7763167597
http://www.lemonde.fr/societe/article/2013/07/16/un-norvegien-neonazi-interpelle-en-correze_3448207_3224.html
https://www.flashback.org/t2180924
http://www.burzum.org
http://thuleanperspective.com