Uruguay är på väg att bli det första landet i världen som legaliserar marijuana. Detta sedan representanthuset i Montevideo i går röstat för ett lagförslag som innebär att staten inrättar ett licenssystem för produktion och försäljning av marijuana.

Nu går förslaget vidare till senaten, som också väntas säga ja. Samtliga 50 ledamöter från det styrande Frente Amplio röstade ja i representanthuset, vilket innebar en majoritet bland de 96 underhusledamöter som närvarade.

Marijuana är tillåtet i ett fåtal andra länder. Men det unika med Uruguay blir att staten håller i ett monopol eller licenssystem gällande såväl produktion, distribution som försäljning - motsvarande det Sverige hade för alkohol i form av statliga Vin & Sprit samt Systembolaget under större delen av 1900-talet. Juan Andrés Vaz, talesman för Föreningen för cannabisstudier i Uruguay, säger:

"Det skulle sätta punkt för hycklandet. Cannabis säljs och brukas. Men medan en oreglerad marknad är i händerna på brottslingar skulle en reglering betyda en statlig kontroll över produkt, försäljning och hälsofrågor - och dessutom ge skatteintäkter."
Enligt förslaget planerar man även att inrätta en slags ransonering, ingen ska kunna köpa mer än 40 gram per månad. Förutom "odlingsklubbar" med upp till 45 medlemmar tänker man sig att ge odlingslicens till privatpersoner, som då får ha upp till sex plantor hemma. Den som odlar eller säljer cannabis utan tillstånd riskerar fängelsestraff.

President José Mujica stöder förslaget och menar att polisens resurser behövs bättre på annat håll, för att stävja annan brottslighet. Förslaget presenterades för första gången förra året. Försvarsministern, Eleuterio Fernandez Huidobro, säger till den spanskspråkiga nyhetsbyrån EFE:

"Vi tror att förbudet skapar större problem för samhället än drogen själv."
Uruguays planer kritiseras hårt av USA, samtidigt som deras acceptansen kring medicinsk marijuana växer. Illinois väntas till årsskiftet bli den 20:e av de 50 delstaterna som låter alla med läkarintyg handla marijuana.

http://www.washingtonpost.com/world/the_americas/uruguayan-legislators-debate-plan-for-licensing-marijuana-market-to-combat-drug-crimes/2013/07/31/091b1242-fa53-11e2-89f7-8599e3f77a67_story.html
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/uruguay/10215415/Uruguays-lower-house-approves-legalisation-of-marijuana.html
http://www.thedailychronic.net/2013/25007/uruguay-takes-historic-step-toward-becoming-first-country-to-legally-regulate-marijuana/
http://www.thesundaily.my/news/786277
http://www.mg.co.za/article/2013-08-01-uruguay-to-create-legal-dagga-market
http://panamericanpost.blogspot.se/2013/07/the-politics-behind-uruguays-marijuana.html