Burkahämnaren är Pakistans nya superhjälte. En timid lärarinna klädd i niqab, som med sina superkrafter kämpar mot skurkar, korrupta politiker och talibanerna som vill hindra flickor från att gå i skolan.

Det första avsnittet sändes på pakistansk tv i söndags, och ett distributionsbolag i Europa planerar redan nu att översätta tv-serien från urdu till 18 olika språk och visa den i 60 länder.

Att hjältinnan bär en svart heltäckade niqab, där bara ögon och fingrar syns, har dock kritiserats. Vissa menar att dräkten är en symbol för förtryck av kvinnor. Men det håller inte Aaron Haroon Rashid med om. Han är en av Pakistans populäraste popstjärnor, och är den som har finansierat serien. I stället ska man se den som mer ninjalik än de heltäckande kläder som talibanerna i Afghanistan tvingade kvinnor att bära, menar han.

Han vill med serien understryka vikten av att flickor får utbildning, och tycker att det är viktigt att barn lär sig mer om miljön och att man inte ska diskriminera eller mobba varandra.

http://www.burkaavenger.com
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/ratten-till-utbildning/
http://www.svd.se/kultur/tecknad-burkahamnare-slar-tillbaka-mot-talibanerna_8376724.svd
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/24/pakistan-taliban-burqa-clad-superhero