Afrosvenskarnas riksförbund polisanmäler Pridefestivalen, sedan en vit person sminkat sig som en somalisk pirat och gått i Prideparaden i Stockholm i helgen.

Anmälan, mot festivalchefen och personen i förklädnaden, gäller hets mot folkgrupp. Förbundets talesperson, Kitimbwa Sabuni, säger i ett pressmeddelande:

"Detta kan inte ses som ett oskyldigt tilltag då den senaste tidens debatter som slavauktionen i Lund och den om Lena Adelsohn-Liljeroths afrofobiska tårta rimligen gjort Pridearrangörerna medvetna om den rasistiska sprängkraften i blackface."
Blackface är en teatralisk, överdriven och stereotypisk karikatyr av en svart person, som var mycket populär under delar av 1800-talet.

Tidningen QX har publicerat en bild från paraden där personen som nu polisanmälts syns. Men chefredaktören, Jon Voss, anser inte att det rör sig om någon blackface-sminkning, och säger till SVT:

"Jag ser personen som utsmyckad till en modern krigarprinsessa, med kamouflagesmink, och inte alls som något rasistiskt."
http://www.afrosvenskarna.se
http://www.svt.se/kultur/pride-anmals-for-hets-mot-folkgrupp-1
http://www.qx.se/uploads/8e/ae5950c426e7b2d48a72c6fb5f7add.jpg